19 de juny de 2024

El PSIB-PSOE guanya les eleccions amb números històrics

0

El Partit Socialista ha tornat guanyar les eleccions a Artà per segona vegada consecutiva, i amb una xifra de vots històrica. 1.500 persones (41’92 %) han confiat amb els socialistes per tal que segueixin gestionant el nostre municipi. Això si, ha quedat a un regidor de la majoria absoluta -ningú a Artà ho ha aconseguit mai- i per tant haurà de cercar pactes amb el Pi -com fins ara- o amb UIA que han mantingut el nombre de regidors.

Manolo Galán votant a les eleccions locals d’avui 28 de maig de 2023

Així, Manolo Galán té molts de punts per tornar a ser el batle del municipi, be sigui a través de pactes o en minoria. Si no hi ha majoria absoluta per un candidat, ha de ser triat batle/essa el candidat amb més vots, i per tant té un alt percentatge de repetir en el càrrec. Com hem dit mai ningú al nostre municipi havia aconseguit tants de vots, fet que suposa per tant una fita històrica. Aconsegueix 6 regidors fita també històrica del partit socialista, tot i que si que altres formacions artanenques havien aconseguit abans aquesta xifra de regidors.

Macu Moreno ha votat al Convent dels Pares Franciscans i ha aconseguit repetir com a segona força municipal

Per la seva banda, Unió Independents d’Artà ha minvat en vots, però ha aconseguit conservar els seus tres regidors. Ha baixat en 151 vots, quedant-se amb 772, el que suposa un 21’58 % dels que s’han desplaçat a votar en el dia d’avui. Així i tot, ha estat el partit més votat a la Colònia amb 153 vots coloniers que suposa el 33’12 % dels vots de la Colònia.

Maria Antònia Sureda (El Pi) ha votat a na Caragol

El Pi-Proposta per les Illes ha estat una de les sorpreses del vespre, ja que ha perdut un regidor. Tot i haver perdut 55 vots en front els 151 perduts per UIA, la Llei d’Hont ha fet que reduís la seva representació a diferència dels Independents. El Pi Artà ha aconseguit 682 vots (el 19’06 %).

Juan Lliteras ha votat a Can Solivelles i ha estat l’altre sorpresa en duplicar els regidors

El Partit Popular ha aconseguit un 43% més dels vots aconseguits al 2019. Ha passat dels 334 als 479, fet que la Llei d’Hont li ha atorgat un segon representant al consistori artanenc. Aquest fet ha estat sorpresa per tots, fins i tot per ells mateixos. És el que manco opcions té per governar, tot i que els resultats aconseguits han fet contents als populars artanencs i de la Colònia, que ha vist així recompensada l’oposició responsable feta aquesta legislatura, cada plenari a través de tota una sèrie de preguntes a l’equip de govern. Possiblement també una part del vot ha estat donat per la pujada del PP a nivell insular, autonòmic i nacional.

Els tretze nous regidors de l’Ajuntament d’Artà segons la Llei d’Hont. Infografia: Ajuntament d’Artà

La participació a les 20h i per tant definitiva al municipi d’Artà és d’un 62’38%. Han votat 3.578 ciutadans dels 5736 que ho podien fer. Al 2019 fou de 65’93%. Al 2015 de 67’98% i al 2011 del 68’28%. Per tant ha anat baixant.

Infografía pròpia en base a la participació a les 20h i per tant final de les darrers 4 eleccions locals

(Nota de nomenclatura dels col·legis electorals:
Al 2011 era a l’estació del Tren i desde 2015 es vota al Convent;
mentre que al 2011 i 2015 es votava a l’IBAVI i 2019 i avui a Na Caragol)

Infografía de Ràdio Artà de la participació horaria des de 1991 (no tenim dades parcials d’abans)

Hem pogut recuperar dades de participació parcial (horaria) des de 1991. D’abans només tenim dades finals. Per això hem pogut elaborar aquest gràfic on es pot veure el percentatge de participació en els tres moments de recompte oficial des d’aquell moment. És evident que depèn de molts factors, com si el dia de la jornada de votació plou o no, o altres fets que poden fer que la gent vagi abans o més tard a votar. Al cap i a la fí, només serveix per anar tenguent un “termòmetre” de participació a lo llarg de la jornada. De tot plegat podem veure que la majoria de persones volen o poden votar abans de les 14h si ho comparam respecte de les 14h fins les 20h

A les eleccions d’aquest 28 de maig s’han duplicat els vots en blanc i nuls respecte els de 2019 a Artà. Hem creat aquest gràfic que mostra com ha anat evolucionant en nombre concret de vots en blanc i nuls a l’urna de les eleccions locals a Artà.

Infografía de Ràdio Artà dels vots en blanc i nuls

També hem volgut analitzar els vots a la Colònia de Sant Pere, tant en nombre de vots com en percentatge d’aquestes 4 eleccions locals:

Vots a la Colònia de Sant Pere partit a partit dels presentats enguany (2011-2023)
Percentatges de vot a la Colònia incloent Alternativa i vots en blanc i nuls (2011-2023)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: